Innovative strategy at the iconic Strawberry Field

Public Sector Fri, Mar 20, 2020 12:12 PM

Forty-two VELUX Longlights have been installed as part of an innovative lighting and ventilation strategy at the new Strawberry Field visitor centre and young adults’ training hub in Liverpool.

Fundamental to the design of the centre were two requirements: to create a bright, natural ambience throughout this flat-roofed building and to ensure that the internal spaces remained well-ventilated for both visitors and trainees.

Hoskins Architects, in partnership with Robertson Construction North West, designed the building to maximise the views and the physical connections to the mature “park” setting.

The 1350m2, two-storey building has been set into the site’s embankment and has been clad in natural timber and brick to blend in with the wooded areas in the surrounding landscape.

  • The VELUX Longlights, each measuring 900mm x 1400mm, create a central “spine” running the entire length of the building, bathing the spaces below with natural daylight and giving beautiful sky views
  • Floor to ceiling vertical glazing further connects the centre’s visitors to nature, providing pleasant views out towards the garden
  • The architect specified low g-value glazing to reduce the thermal overheating as well as fourteen ventilating modules as part of the natural ventilation strategy for the building
  • The skylights helped define the public route through the building from café and exhibition space to the toilets and training centre end of the building

“The modular nature of the VELUX Modular Skylight system “made it easy to work with and design with during the early technical design phases,” said Cameron Burt, architect on the project. “We had worked with the product on other projects within the office so we had a good working knowledge of the benefits the system brings. The modular nature combined with flexibility and clean aesthetic meant it had strong advantages over market competitors.

“We had excellent early engagement with the VELUX Commercial technical team (Wai Cheung Specification Development Manager in particular) that helped us work through the detailing aspects, and understand and identify any issues early on in the process.”

The VELUX Longlights, which had been pre-fabricated and tested at the factory, were quickly and easily installed by specialist fitters, Cubic Facades, within 48 hours of delivery to site.

Featured News

Specification news
Thames Water gives polymer the approval

Following the introduction of new sewerage adoption arrangements coming into effect...

Read More >>

Specification news
Abloy launches mobile digital key and extremely...

The new Abloy BEAT locking solution includes a digital key, a mobile app and an...

Read More >>

BUILDING PRODUCT LIBRARY - LATEST BROCHURES

Sports, Leisure & Fitness Brochure

Sports, Leisure & Fi...
By Gerflor

Download Now >>

Protecsol 2 Technology  Brochure

Protecsol 2 Technolo...
By Gerflor

Download Now >>

White Range  Volume 4 Brochure

White Range Volume...
By Gerflor

Download Now >>

Your Perfect Partner Brochure

Your Perfect Partner
By The Decorative Panel...

Download Now >>

BUILDING PRODUCT DIRECTORY - LATEST PRODUCTS

CW 60
CW 60

Concept Wall® 60 is an excellent thermally insulated curtain wall system for robust constructions...

Read More >>

CW 50
CW 50

Concept Wall® 50 is a façade and roof system that offers unlimited design freedom and allows...

Read More >>

CP 130 (-LS)
CP 130 (-LS)

Aesthetic functionalityConcept Patio® 130 is a highly insulated slide and lift-slide aluminium...

Read More >>

CONSTRUCTION VIDEOS - LATEST VIDEOS

Emerald Gardens
Emerald Gardens

Emerald Gardens is a beautifully presented residential development of 475 dwellings with ground...

Watch Now >>

AVALON the Virtual Reality Room
AVALON the Virtual Reality Room

AVALON, a space to explore architecture through a shared virtual reality experience.

Watch Now >>

Torquay Boys’ Grammar School
Torquay Boys’ Grammar School

When the school urgently needed to replace their existing wooden floor in their main hall due to...

Watch Now >>